středa 1. února 2012

Barokní itálie

Řím  se stal počátkem 17 století opět sídelním městem mocného papežství a odstartoval dobu obrovské prosperity. Město které vytvářeli umělci, sochaři a architekti mělo symbolizovat slávu katolické církve. Tatrální měřítko bylo aplikováno na nové budovy, monumenty a malby. Vznik obrovských staveb které podporovala aristokracie se staly pro svoji pompéznost a bohatství věhlasnými v celé evropě. Tento vliv Římského stavitelství měl zásadní vliv na přeměnu všech italských měst.

Nábytek
Tato nová architektonická velikost měla potřebu úžasného vybavení. Italský nábytek 17. století byl architektonický a skulpturální. Nové proporcionální dimenze a bohaté řezbování listových motivů a figurální motivy byly silně ovlivněny sochařstvím.To však vedlo k tomu, že tento obrovský nábytek byl spíš vystavován než používán . Jeho velikost a sochařské ztvárnění nebylo příliš praktické a stal se spíš ozdobou reprezentačních apartmá a galerií paláců.

V této době se začíná objevovat nová forma nábytku - knihovny. To bylo způsobeno zájmem bohatých pánů o humanitní učení a velkému množství knih bylo třeba někde uložit. Knihovny byly ovlivněny architekturou a měly často sloupy a pilíře, vyřezávané vázy či sochy na hlavní římse.

Postele z pozdního 17. století byly především bohatě čalouněné vzácnými textiliemi místní provenience. Baldachýn tvořený damaškem a hedvábím často kryl všechny dřevěné části a čalouněné desky lemovaly matraci. Popularita postelí tohoto typu přetrvala až do konce 18. století a lze je tedy těžko přesně datovat.

Vliv východu
Lakovaný nábytek byl vyraběn v benátkách , kde místní řemeslníci převzali odborné zkušenosti díky obchodním stykům s Východem. Benátskou specialitou byl zlatý a zelený lak až do konce 18. století. Tento postup byl zapříčíněn nedostatkem kvalitních materiálů a proto jim tato povrchová úprava dovolila pracovat s dostupnými dřevinami

Místní výroba
Reprezentační apartmá a prostory palácových vil reprezentovali a vystavovali zcela jiný nábytek než ten vyráběný pro denní využívání v obyčejných pokojích . Místní truhláři používali místní ovocné či ořechové dřevo pro výrobu užitkového nábytku - sedaček, židlí s křížovým rámem, truhel a stolů.

Žádné komentáře:

Okomentovat